top of page
arrow_back.png
Dirk_website_NL.png

Kunst en Ruimtevaart komen samen

Ruimtevaart in je Woonkamer! bracht astronauten, artiesten, ruimtewetenschappers en -ingenieurs naar woonkamers in heel Europa en daarbuiten. Het programma bestond uit een reeks leuke activiteiten, spannende uitdagingen met geweldige prijzen en live evenementen voor kinderen, jongeren, gezinnen en leraren.


Het gaf een uniek perspectief op onze planeet en bood kinderen en jongeren de  mogelijkheid om kennis te maken met ruimte professionals met verschillende achtergronden. Het programma vierde de prestaties en bijdragen van historische en hedendaagse vrouwen en minderheden in ruimte-exploratie.


Een van de online live evenementen bracht astronaut Dirk Frimout, kunstenaar AiRich en bioloog Auke-Florian Hiemstra samen in een informeel gesprek over de kracht van het creëren van verschillende perspectieven en het verbeelden van nieuwe toekomstbeelden. De discussie bekeek hoe deze perspectieven ons kunnen helpen onze plaats in het universum en onze verantwoordelijkheid tegenover de aarde en haar burgers te onderzoeken. Bekijk het hier!

Over de sprekers

Dirk Frimout

Dirk Frimout is een astrofysicus, astronaut en de eerste Belg die naar de ruimte is gegaan. Dirk werd in 1977 astronaut-kandidaat en trad in 1978 in dienst bij het European Space Agency. Hij trad op als bemanningscoördinator voor verschillende Europese experimenten aan boord van Spacelab, een klein herbruikbaar ruimtestation dat is ontworpen om in de laadruimte van de Space Shuttle te passen. Hij werd in 1978 geselecteerd voor Shuttle-vlucht STS-45 (de ATLAS 1-missie). Vijftien jaar later was hij de eerste Belg in de ruimte aan boord van de Atlantis Shuttle op 24 maart 1992. Nadat Dirk zijn droom van vliegen en zweven in de ruimte had vervuld, leidde hij verschillende onderzoeksteams op het gebied van telecommunicatie (Belgacom), toespraak-technologie (Flanders Language Valley) en de biotech-industrie (Tibotec). Dirk Frimout is een Grand Officier de l'Ordre de Léopold en ontving ook de titel van burggraaf.

 

AiRich

AiRich (uitgesproken als 'I-Rich') is een Nederlandse, beeldend kunstenaar gevestigd in Amsterdam. AiRich verenigt het verleden en de toekomst om haar afro-futuristische superwezens te creëren. Ze gebruikt portretfotografie als medium om krachtige verhalen te vertellen, meestal geïnspireerd op zwarte mythologie en sciencefiction. De personages in haar werk worden meestal gespeeld door modellen met kenmerken en een uiterlijk dat niet voldoet aan de westerse schoonheidsnormen. Dit benadrukt het belang van het herontdekken en herdefiniëren van de zwarte identiteit. Haar werken zijn onder meer tentoongesteld in het Rembrandthuis Museum, het Create Other Futures Festival en in OSCAM (Open Space Contemporary Art Museum).

fB_blue.jpg
Tw_blue.jpg
Messenger_blue.jpg
whatapp_blue.jpg
emailshare.jpg
bottom of page