top of page
arrow_back.png
Dirk_website_NL.png

Kunst en Ruimtevaart komen samen II

Ruimtevaart in je Woonkamer! presenteert de tweede editie van Kunst en Ruimtevaart komen samen, op 5 augustus 2020 om 17:00 CEST. Deze tweede editie is een gesprek tussen de eerste Belgische astronaut, Dirk Frimout, en de Nederlandse kunstenaar AiRich.

Wat zou er gebeuren met ons perspectief en begrip van de aarde als we het vanuit de ruimte zien? Zou het onze relatie met onze eigen planeet kunnen veranderen? Zou het ons kunnen helpen ons een andere toekomst voor onze planeet voor te stellen? Kunst en Ruimtevaart komen samen II brengt astronaut Dirk Frimout en kunstenaar AiRich samen in een informeel gesprek over de kracht van het creëren van verschillende perspectieven en het verbeelden van nieuwe toekomstbeelden. Deze actieve discussie zal onderzoeken hoe deze perspectieven ons kunnen helpen onze plaats in het universum en onze verantwoordelijkheid tegenover de aarde en haar burgers te onderzoeken.

Live evenement wordt via een livestream op spaceEU Facebook en YouTube uitgezonden.

Over de sprekers
Dirk Frimout

Dirk Frimout is een astrofysicus, astronaut en de eerste Belg die naar de ruimte is gegaan. Dirk werd in 1977 astronaut-kandidaat en trad in 1978 in dienst bij het European Space Agency. Hij trad op als bemanningscoördinator voor verschillende Europese experimenten aan boord van Spacelab, een klein herbruikbaar ruimtestation dat is ontworpen om in de laadruimte van de Space Shuttle te passen. Hij werd in 1978 geselecteerd voor Shuttle-vlucht STS-45 (de ATLAS 1-missie). Vijftien jaar later was hij de eerste Belg in de ruimte aan boord van de Atlantis Shuttle op 24 maart 1992. Nadat Dirk zijn droom van vliegen en zweven in de ruimte had vervuld, leidde hij verschillende onderzoeksteams op het gebied van telecommunicatie (Belgacom), toespraak-technologie (Flanders Language Valley) en de biotech-industrie (Tibotec). Dirk Frimout is een Grand Officier de l'Ordre de Léopold en ontving ook de titel van burggraaf.

 

AiRich

AiRich (uitgesproken als 'I-Rich') is een Nederlandse, beeldend kunstenaar gevestigd in Amsterdam. AiRich verenigt het verleden en de toekomst om haar afro-futuristische superwezens te creëren. Ze gebruikt portretfotografie als medium om krachtige verhalen te vertellen, meestal geïnspireerd op zwarte mythologie en sciencefiction. De personages in haar werk worden meestal gespeeld door modellen met kenmerken en een uiterlijk dat niet voldoet aan de westerse schoonheidsnormen. Dit benadrukt het belang van het herontdekken en herdefiniëren van de zwarte identiteit. Haar werken zijn onder meer tentoongesteld in het Rembrandthuis Museum, het Create Other Futures Festival en in OSCAM (Open Space Contemporary Art Museum).

ssvi%20telesope_edited.jpg

WEDSTRIJD: Stel een vraag aan een astronaut!

Heb je altijd al een vraag willen stellen aan een astronaut? Dit is je kans! Stel een vraag aan Dirk Frimout! Kinderen en jongeren tot 18 jaar met de meest creatieve vragen in tekst en vorm (bijv. via een video of afbeelding) worden uitgenodigd om hun vragen live te stellen tijdens de Ruimtevaart in je Woonkamer! - Kunst en Ruimtevaart komen samen evenementen. Onder de uitgenodigde deelnemers van de live evenementen verloten we ook, met dank aan Sterren Schitteren Voor Iedereen, een gesigneerde telescoop tijdens het jaarlijkse World Space Week in oktober.

Vragen moeten worden ingediend op de spaceEU InstagramFacebook of via email in het Nederlands. Bezoek ons website www.space-eu.org voor meer informatie over de wedstrijdvoorwaarden en Ruimtevaart in je Woonkamer!.

fB_blue.jpg
Tw_blue.jpg
Messenger_blue.jpg
whatapp_blue.jpg
emailshare.jpg
bottom of page